Глутен съдържащи храни
Много често при захранването на
бебето възниква въпросът за глутена. Кога да се въведе и какви рискове крие?
Храни съдържащи глутен не се препоръчват за бебета на възраст под 6 месеца, тъй
като има възможност организмът да развие непоносимост към глутена, което
автоматично изважда от менюто на детето за цял живот храни, в които се съдържа
той, а те никак не са малко. Това са всички продукти, в които има пшеница, ръж или ечемик. Тази
непоносимост (целиакия) е болестно състояние на тънките черва и се наблюдава
във всички възрасти. Симптомите са: диария, загуба на тегло или бавно
наддаване, липса на апетит, раздразнителност. Повечето европейски схеми
предвиждат въвеждането на глутена в началото на 7-мия месец. Причината е, че
след 6 месеца глутенът се понася добре и не е оправдано да се отлага
въвеждането му. Зърнените храни са основна хранителна група и трябва да
присъстват ежедневно в менюто на детето. Ето и какво казват специалистите:
„Глутенът е белтък съдържащ се в житните храни. Най-висококачествената пшеница
т. нар.”твърда пшеница” се отличава с високо съдържание на глутен и е
предпочитана за производство на хляб и др. тестени изделия. Безглутенова диета
се препоръчва само за болни от целиакия – заболяване, при което глиадинът (фракция
на глутена) уврежда лигавицата на червата. Заболяването не е често – за Европа
1:500 до 1:600. Поради ензимна незрялост
глутен съдържащи храни не се включват в менюто на децата до 6-месечна възраст.
Зърнените храни заемат важно място в менюто и е неправилно те да бъдат
ограничавани. Децата не трябва да се лишават от хляб, бисквити и др., тъй като
това ще наруши баланса в храненето им.” (Доц. М. Маринова, Университетска детска болница, София)
Проучванията показват, че рискът от развитие на целиакия може да се снижи с:
• 25%, ако се въведе глутен след 6-тия месец;
• 40%, ако глутенът се приема,
когато детето все още е на кърма;
• 65%, ако месец или повече след
въвеждането на глутен, детето получава кърма.
Няма коментари:
Публикуване на коментар