Митове и реалности за полезните храни
Да храним детето правилно
На родителите много им се иска храната на децата им да
бъде не само вкусна, но и полезна.
Те хвърлят много сили, време и средства, за да
осигурят на децата възможно най-добрата и пълноценна храна, но често се налага
да се подчиняват на забрани и битуващи заблуди за полезността на различните
продукти и начините на тяхното приготвяне, които са напълно безоснователни. А
това е обидно и досадно.
Ето няколко от най-популярните
митове:
Мит 1:
През лятото детето трябва да изяде максималното
възможно количество плодове и зеленчуци, за да обезпечи организма си с витамини
за цялата година.
В действителност:
Витамините, за разлика от ферментите, не се синтезират
в организма на човека, те се получават само отвън, с храната. Нашият организъм
може да натрупва запаси само от мастноразтворимите витамини: А, Е, D и K. А
плодовете и зеленчуците, с които бабите и дядовците се опитват за подхранят
децата през лятото, съдържат предимно водоразтворими витамини: С и фолиева
киселина. Тези вещества бързо се извеждат от организма и не могат да се
натрупват. Затова зеленчуците и плодовете трябва да присъстват в детското меню
през цялата година.
Мит 2:
Плодовете и зеленчуците са надежден и единствен
източник на витамини и минерални вещества. Достатъчно е да се изядат два
моркова или две ябълки и детето ще получи дозата си от витамини за целия ден.
В действителност:
Плодовете и зеленчуците могат да служат за надежден
източник само на два витамина: С и фолиева киселина, както и на провитамин А –
каротин.
И това е при условие, че количеството плодове и
зеленчуци за деня е достатъчно разнообразно. При това, за жалост, в процеса на
съхранение съдържанието на вит. С намалява и през пролетта, например, в
картофите то ще бъде наполовина по-малко, отколкото през есента.
Що се отнася до витамините от група В, както и
мастноразтворимите А, Е и D, то техният източник не са зеленчуците. Тези
витамини се съдържат в такива продукти като месото, черния дроб, млякото,
киселомлечните продукти, кравето и растителните масла, зърнените храни,
яйцата...
Важно!
При термичната обработка на продуктите се губят от 25%
до 90-100% от витамините. А някои от тях се разрушават от светлината. Например
витамин А и витамин В2.
Мит 3:
Преди основно хранене децата не трябва да ядат ябълка
или круша, защото ще си загубят апетита.
В действителност:
На практика плодовете не убиват апетита, а обратно,
възбуждат го. Те са нискокалорични, но сладки и бързо повишават нивото на
кръвната захар. За да я използва, организмът отделя инсулин, който бързо
преработва фруктозата, но неговото високо съдържание в кръвта още известно
време ще предизвиква силен апетит.
Важно!
Желателно е колкото се може по-рядко да се дават на
децата екзотичните плодове и зеленчуци, с които изобилстват пазарите и
супермаркетите. Храносмилателните ферменти на човека са насочени към
преработката на тези плодове и зеленчуци, които са характерни за родното му
място. Съответно за организма, особено детския, е особено сложно да се справи с
чуждата му храна. В резултат е възможно да възникнат неприятности: от стомашни
разстройства до хранителни алергии.
Мит 4:
Плодовете трябва да се ядат за десерт.
В действителност:
Да дадете на детето за десерт плодове не е
най-удачният начин да наситите организма му с необходимите вещества.
Лакомството дълго ще се задържи в препълнения стомах, затруднявайки процеса на
храносмилане и главно, ще се загубят много от полезните му съставки.
Плодовете са най-полезни, когато се приемат между две
хранения.
Мит 5:
Свежите плодове и зеленчуци са по-полезни от
замразените.
В действителност:
Това твърдение е вярно, но само отчасти. Ако става
въпрос за откъснати и изядени през сезона им плодове и зеленчуци, няма за какво
да се спори. Ползата им е очевидна и изобщо не става дума да се сравняват със
замразените. Тук става въпрос за тези, които консумираме извън сезона. В
повечето случаи предлаганите на пазара плодове и зеленчуци са откъснати още
зелени. След това се подлагат на процес на изкуствено съзряване по време на
транспортирането. Докато попаднат при нас, повечето от съдържащите се в тях
витамини и минерали отдавна са загубени.
Докато замразените няколко часа след откъсването си
плодове и зеленчуци запазват голяма част от витамините и другите полезни
вещества, които съдържат.
Мит 6:
През зимата детето може да получи необходимите
витамини от домашните консерви.
В действителност:
Това е поредното заблуждение. Вече споменахме, че в
процеса на термообработката се губят значителна част от витамините. А след
консервирането и дългото им съхранение те на практика липсват. Но за сметка на
това детето получава свръхдози от захар и сол.
Мит 7:
Детето трябва да изяде всичко, което е в чинията!
В действителност:
Това твърдение изобщо не е вярно. Ако детето се е
нахранило, защо трябва да преяжда? Претоварвайки стомаха, само ще затрудните
храносмилателните процеси, с което ще нанесете вреда на здравото дете.
Във всяко нещо трябва да има мярка – това е златното
правило, което никога не губи актуалността си. Приятен апетит и бъдете здрави!
Няма коментари:
Публикуване на коментар