четвъртък, 4 юли 2013 г.

Поникват ли ни зъби?

Поникват ли ни зъби?
Няма определен показател, който да показва кога ще започне никненето на зъбите при бебето, колко дълго ще продължи и колко болезнено ще бъде това  за него. За едно бебе поникването на зъбче може да стане през нощта без никаква болка, а за друго това да бъде нервен и болезнен период. Понякога може да се забележи прорезче във венеца или наболото зъбче за период от няколко седмици, а понякога направо да се види поникналото зъбче.
Процесът на никнене на зъбите често има и наследствено влияние. Така че, ако на майката или бащата зъбите са поникнали по-рано или по-късно това може да се очаква и при детето. Най-често първото зъбче избива към седмия месец. В някои случаи това може да стане след третия месец или към годинката.
Кое зъбче пониква първо и колко общо са те?
Общо са 20 млечни зъбчета, което е с 12 по-малко от 32-та постоянни зъба, които има възрастния човек. До 2-3 годишна възраст повечето деца вече имат всичките 20 млечни зъба. Тези зъби са временни и към 6-7 годишна възраст падат за да поникнат на тяхно място постоянните зъби. Смяната продължава до към 12-та година на детето. Не трябва да забравяте, че всичко е строго индивидуално за всяко дете. Ето и няколко примера за растежа на зъбите:
ВЪЗРАСТ
ЗЪБИ
ПОЗИЦИЯ
6-7 месец
Резци
Два централни долу и два централни горе
7-9 месец
По още два резеца
Още два горе и още два долу
10-14 месец
Кътници
По два за дъвчене
15-18 месец
Кучешки
До резците
2-3 години
Вторите кътници
Задните  кътници
 
Какви са симптомите за никненето на зъбите?

Симптомите за никненето на зъби са различни за всяко дете. Именно поради това, родителите и лекарите са на различно мнение за растежа и болката при  никненето на зъбите. По-долу са посочени симптомите,  които биха могли да се проявят при никненето на зъби у детето. Повечето родители са съгласни със симптомите описани по-долу, но за препоръчване е, ако забележите някой да се консултирате със своя педиатър за да се избегнат някои от тях.
·         Избухливост: Преди да се покаже  зъбчето, венецът може да стане доста твърд и чувствителен на болка, което прави детето много нервно. Болката и дискомфорта често са най-големи при поникването на първото зъбче и при кътниците заради техният размер. Обикновено след тях детето привиква с процеса на никнене и със самите зъби. Възможно е обаче детето да е нервно при никненето на всеки нов зъб. При всяко дете е различно.
·         Чесане: След третия, четвъртия месец може да забележите как вашето бебе започва да пъха всичко в устата си и да си чеше венците. Това е предизвикано от растежа на зъбите и при някои бебета е по-болезнено отколкото при други.
·         Кашляне: Увеличеното слюнкоотделяне през деня може да предизвика закашляне у детето. Това не е нещо, за което трябва да се притеснявате, ако детето изглежда добре и няма никакви признаци за настинка, температура или някакво неразположение.
·         Разлигавяне: Ако бебето ви си чеше много венците, това може да предизвика увеличаване на слюнката и тя да потече по брадичката и да раздразни кожата около устата на детето. За да предотвратите всичко това просто попивайте слюнките от  устата на детето и с мека памучна кърпа през целия ден.
·         Хапане и гризане: Бебето на което му никнат зъби слага всичко, което попадне в ръцете му в устата, за да го хапе и дъвче. По този начин то освобождава напрежението върху венеца от никнещите зъби.
·         Триене на бузите и ушите: Причината за триенето на бузите и бъркането в ушите може да е предизвикана от болката от никненето на зъби. Най-често това става при никненето на кътниците. Но не забравяйте, че това би могло да е и причина за ушна инфекция.
·         Диария: Диарията е симптом, който предизвиква различни мнения у лекарите, родителите и проучванията. Според повечето родители причината за диарията е  никненето на зъбите. Същото показва и последното проучване на Детската болница в Австралия. Но разбира се има много различни мнения по този въпрос. Смята се, че причината за това е голямото количество погълната слюнка, която оказва влияние на изпражненията. За да сте сигурни, че това е от никненето на зъбите,  информирайте вашият педиатър за това.
·         Висока температура: Вдигането на висока телесна температура е друг симптом, който лекарите обикновено свързват с никненето на зъби. Ако температурата е много висока и продължи повече от два дни непременно потърсете лекарска помощ.
·         Неспокоен сън: Болката от  никненето на зъби може да се прояви през деня или нощта. Това може да е причината, поради която детето Ви да се буди по-често нощем отколкото обикновено. Според повечето родители, детето се буди повече нощем при никненето на първите две зъбчета и при кътниците.
·         Симптоми на простуда (треска): Някои родители могат да забележат и симптоми на простуда (треска). Вярва се, че тези симптоми (течащ нос, кашляне и др.) идват от това, че детето много често пъха ръцете в устата си. За да сте спокойни, винаги информирайте лекаря си при такива симптоми.
Как да облекчим болката от никненето на зъбите?
Има няколко начина, с които можете да помогнете за облекчаване на болката на своето дете. Някои помагат, а други не, но повечето родители смятат, че си заслужава да опитате. Използвайте играчки предназначени за чесането на венци при никнене на зъби. Те са най-различни: под формата на пръстени, ключове, ръчички пълни с вода и т.н. А също така и някой от вашите пръсти може да свърши работа. Можете да пробвате и с пластмасова бутилка пълна със студена вода. Друг начин е да давате студена храна или парченца студен твърд плод  за смучене.
Ако нищо от това не помогне, посъветвайте се с лекаря си за медикаментозно успокоително.
Процесът на никненето на зъби при детето ще дойде и отмине както много други неща, които са нови за бебето. Опитвайте се винаги да пробвате нови и различни неща за успокоението на вашето дете
.
Забележка: Преди да пробвате и опитате всичко посочено по-горе винаги първо се консултирайте с вашия педиатър. Правете първо това, което той Ви казва, защото той познава по-добре детето Ви и знае кое е най-добро за него.
Хомеопатични лекарства за болезнените подути венци
С никненето на зъбите можете да се справите в домашна обстановка с помощта на някои хомеопатични лекарства. Хомеопатията е безопасен метод на лечение, който използва лекарства на природна основа и дава ефикасно лечение на зачервените, оточни венци, на болката, успокоява бебето и нормализира неговия сън.
Камомила е най-често използваното хомеопатично лекарство. Бебето е нервно, ядосано, нищо не е в състояние да го успокои, непрекъснато плаче, крещи и иска да бъде постоянно на ръце. Спира да плаче само, когато го люшкат на ръце или ако е в кола (защото пасивното движение успокоява болката). Болезненото никнене на зъбите често се придружава от зеленикава диария и/или болка в ушите.
Беладона – червени, много възпалени венци. Нервно, възбудено дете, което не може да заспи. По време на никненето на зъбите детето понякога има зачервено гърло или отит с висока температура.
Калкарея фосфорика – зъбите излизат много бавно, късно и болезнено. Първият зъб обикновено се появява след 10-11я месец. Мрънкащо, хленчещо дете; невъзможно е да бъде успокоено. Зъбчетата много бързо се развалят скоро след появата им. Високо и слабичко дете.
Меркуриус солубилис – на детето непрекъснато му текат лиги, лош дъх, обложен език. Болката често се засилва нощем.
Пулсатила – плачливо дете, което е залепено за майка си. Постоянно иска да е в скута й и да бъде утешавано.Болката се успокоява от смучене на изстудени пластмасови играчки и когато е навън, на свеж въздух.
Отклонения при зъбките:
Млечните зъби на здравото дете са с правилна форма, с блясък на емайла, без черни петна и кариес.
Лоши зъби с недостатъчен емайл, с черни петна и кариес могат да се наблюдават още в кърмаческа възраст, като причината не винаги е ясна. Тези смущения може да са резултат на отклоненията в диетата на майката по време на бременността или на смущения на обмяната на веществата на самото кърмаче. В някои случаи причината може да бъде наличието на рахит у детето. Ако бременната е приемала тетрациклинови антибиотици, млечните зъби могат да бъдат жълто оцветени и с лош емайл.
Неправилната захапка, при която горните зъби не срещат долните, може да бъде вродена аномалия. В повечето от случаите обаче тя е резултат на продължително смукане на биберон-залъгалка или на пръстчето.
Нелекуването на млечните зъби и тяхното заболяване може да доведе до сериозни увреждания на намиращия се под тях постоянен зъб.
Как да запазим зъбките здрави?
За да се заздрави емайла, педиатрите съветват при поникване на зъбите в продължениена 2 седмици 3 пъти дневно да се дава по 1/3 таблетка калциев глюконат. Таблетките не се разтварят във вода, те трябва да се стрият и добавят към храната. Вместо таблетки може да се дава яйчена черупка. Черупките от няколко яйца внимателно се измиват, нагряват се в горещ тиган, стриват се на прах в кафемелачка до вид на пудра, като се добавя в храната (отново 3 пъти дневно) много малко количество – само на върха на ножа.
Как да научим детето да си мие зъбките?
Зъбките трябва да се мият сутрин и вечер преди лягане. Особено важно е вечерното миене, за да не остават хранителни остатъци, които през нощта, в затворената уста стават идеална среда за развитието и размножаването на микроби. За правилното миене трябва да се изработи следната схема: Разделете мислено горните и долните зъби на три групи – предни странични и задни. За всяка група направете по 8 вертикални движения отвън и по 8 отвътре. По този начин зъбите се измиват от всички страни, изчистват се междузъбните пространства и венците се масажират.

Няма коментари:

Публикуване на коментар