вторник, 13 август 2013 г.

Детската стая - как да я подредим

Детската стая - как да я подредим 

Много е важно да подредите детската стая добре и да я направите уютна и красива. Детето се учи и възпитава от малко да подрежда нещата си и да има усет за естетика. Освен това една добре аранжирана стая може да развие въображението на детето и да стимулира мисловната дейност.

Дори и да искате да контролирате непрестанно детето идва един момент, когато то трябва да се научи на самостоятелност и да има свое пространство. Можете да се консултирате с детето си каква стая иска и да се съобразите с желанията му или да го изненадатея познавайки любимите му детски филмчета, герои и мечтите му.

Детската стая за вашето дете ще бъде цял един свят и е важно да я направите тематично обзаведена и украсена. За разлика от хола, трапезарията и спалнята, където е добре да няма много декорации, детската стая трябва да бъде цветна и интересна.

Момченцата предпочитат стаята им да бъде в сини цветове, защото така са научени от малки и в тях се е възпитавало това желание. Те се вълнуват от коли, ракети, самолети и кораби. Трябва да прецените възрастта на детето и да помислите какво ще се промени през следващите няколко години, през които няма да променяте драстично стаята. Задължително е да отделите място за легло, бюро, гардеробче, скрин, малка библиотека и място за съхранение на играчките. Съвременните мебели позволяват дори и в малки пространства да поберете много неща. Ако нямате място за скрин, купете легло с ракла или с вградени от долу чекмеджета. Ако нямате място за библиотека, сложете рафтове над бюрото. Важно е стените да са добре декорирани. Купете голяма карта, на която синът ви да открива интересни факти за света. Не прекалявайте до колкото се може с количествата играчки. Тези, които са в добро състояние, но не използва, отделете и подарете.

Момичетата обичат розово. Ако обаче на вас ви е омръзнало и смятате, че детето ще се зарадва, боядисайте стаята във виолетово, прасковено или друг цвят, който изберете. При момичетата много важно е да има достатъчно място за дрехите, защото дори и от малки са суетни, както и да поставите рафтове в подходящ цвят, на които да се наредят всички плюшени играчки, с които малката госпожица разполага. Ако искате да зарадвате дъщеря си оставете място за кукли, къщата на куклите и целия този приказен свят, който тя обича. Ако е малко по-голяма, подарете и огледало с масичка и принадлежности за красота. Така тя ще започне да израства, но не прекалявайте.
Преценете интересите, възрастта и особеостите на характера на детето си и направете нещо красиво и оригинално за него. То ще ви бъде благодарно и ще успеете да го зарадвате.
Хаосът е липса на организация и може да се появи в „игралната зона” на всяко дете. Често децата имат повече играчки, отколкото могат да си играят, а да не говорим и че обикновено дълго време се пазят играчките, които детето вече е надраснало. И така в един момент идва време всичко това да бъде подредено. Ето 7 начина, за да се справите с тази задача.
Огледайте добре какви играчки има детето ви – това е първата стъпка в подреждането. Отстраняването на счупени играчки, дублиращи се и играчки, с които рядко се играе, е добро начало. Колкото по-малко играчки останат на бойното поле, толкова по-добре.
Децата ви без съмнение са заинтересувани от това какво правите с играчките им. Включете ги, като им позволите да изберат кои неща да задържите и от кои да се освободите. Това е подходящ начин да ги научите, че е важно да дават и на хората с по-малки възможнисти, когато могат.
Групиране по вид е най-простият метод. Например, отделете всички принадлежности за рисуване и моделиране като пастели, ножици на едно място, а куклите на друго. Това ще ви улесни. Докато групирате, следете дали не е останало още нещо, от което може да се освободите.
Понякога, когато решавате кои играчки да задържите, трябва да имате предвид и бъдещите членове на вашето семейство. Когато избирате кое да запазите за тях, гледайте да са устойчиви на времето неща като конструктор и кукли. Уверете се, че мястото, където ще ги приберете, е сухо.
Вложете пари в пластмасови контейнери за играчки например. Ако са прозрачни, това ще улесни децата ви в търсенето на някоя конкретна играчка.
След като сте групирали играчките и сте решили кои да запазите, е време за същинското подреждане. Има много начини да го направите, но най-логично е според употребата на играчките. Приберете спортните принадлежности на едно място, куклите и аксесоарите заедно на друго и т.н.
Определете време през деня, в което играчките да се прибират и подреждат всеки ден. Може да сложите етикети върху контейнерите, за да напомните на детето си кое къде стои.
Децата могат да се научат да се грижат добре за играчките си. Улеснете ги като подредите мястото им за игра.
Как да подредим вещите в детската стая
Под леглото
Изберете детски легла с чекмеджета под тях или инвестирайте в торби от плат - идеални за складиране на излишни завивки и дрехи за друг сезон.











Рафтове с куки

Куките са подходящи за окачване на дрехи, якета и всякакви играчки.














Отделете дребните неща

Използвайте стъклени буркани за съхранение на цветните моливи, гумите и други джунджурии, за да не се губят постоянно сред останалите играчки.





Персонализирайте вещите

Повечето деца не обичат да подреждат стаите си, но ако им дадете по една голяма торба от плат с пришит върху нея етикет с името им, те вероятно ще са по-склонни да пазят в нея личните си вещи и да поддържат стаята си подредена.





Използвайте пространството по стените

За съхраняване на по-дребните играчки, вещи и списания може да окачите тези големи джобове от плат, например от вътрешната страна на вратата или на свободна стена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар