петък, 23 август 2013 г.

9 родителски грешки

За съжаление, децата не се появяват на този свят с инструкция за правилна експлоатация. А малчуганите несъмнено са пълни с енергия и изключително ожесточени в желанието си да проверят на границата на нашето търпение.
Дейвид Фрийман от WebMD ни предлага 9 грешки, които всеки родител, трябва да избягва в отношението и възпитанието на децата си.

 

Грешка № 1: Непостоянство

Децата се справят най-добре, когато знаят какво да очакват – дали, когато дойде време за бяната или да си лягат или за това, което ще последва, ако не се държат добре.  Колкото по-последователни и предсказуеми са нещата, толкова по-благосклонни и гъвкави са малчуганите.

Решение: Доколкото е възможно, спазвайте ежедневната рутина в живота на детето. Постояннството може да е предизвикателство, когато родителите не се виждат често, но трябва да положите поне малко усилия.
Ако не сте сигурни как точно да реагирате, когато детето ви изхвърля храна на пода или отказва да си легне навреме, просто поговорете с партньора си и решете заедно каква да бъде реакцията ви – какво да кажете, какво ще бъде наказанието, ако се стигне дотам изобщо. И след това спазвайте договореното и не отправяйте противоречащи си изисквания.

 

Грешка № 2: Семейството винаги е заедно

Приятно е прекарвате времето си заедно с цялото семейство, но някои родители прекаляват.
Децата също така много ценят времето, което прекарват и само с единия родител. Всъщност това е приятно и за него, защото липсва насрещната конкуренция на другия родител или дете.

Решение: Най-лесният начин да прекарате ползотворно време с детето си, е просто да се смъкнете на килима и да си поиграете заедно с играчките. Малкият човек ще оцени това.

 

Грешка № 3: Непрекъснато помагане

Има родители, които се втурват да помагат, когато детето им нужда от помощ за нещо – дали да се обуе, закопчае или да подреди конструктора по определен начин. Но преди да помогнете за пореден път, помислете дали по-този начин не му казвате, че то не е способно да го направи само или с други думи, че е некомпетентно?
Родители, които помагат прекалено много на децата си,  им пречат да  придобият чувство на самостоятелност.

Решение: Трябва да подтикваме децата си да преодоляват трудностите. Разбира се, няма нищо лошо в това да ги хвалите и окуражавате затова, което са постигнали.

Грешка № 4: Прекаляване с говоренето

Да се говори на децата е полезно, но не и когато трябва да се предотврати грешното поведение.
Представете си майката, която току що е казала “Не” на молбата на две годишния си син за още един бонбон. Детето започва да нервничи. Майката обяснява, че сега е време за вечеря. Детето взима бонбона въпреки това. Майката взима бонбона ръцете му и се опитва отново да обясни на вече плачещото си дете, че сега е време за вечеря и т.н. Колкото и да се говори, накрая и двете страни са разстроени до краен предел.
Такъв разговор често води накрая до последователност от  ”говоря-убеждавам-споря-крещя-удрям”. Трябва да разберете, че децата не са възрастни хора в тялото на момче или момиче. Те не мислят толкова логично и просто не могат да разберат това, което им казвате.

Решение: Най-умният начин да наложите “върховенството на закона” е следния: Когато кажете на детето си да направи или да не прави нещо, не говорете повече затова и не го поглеждайте. Ако не се подчини, предупредете го рязко или пребройте до 3. Ако детето откаже въпреки това, обявете пауза или направете нещо друго, но незабавно – без никакви приказки или обяснения.

 

Грешка № 5: Давате му само детска храна

Храните ли с “детска” майонеза сина си? Картофените мечета ли са единствената картофена храна, която дъщеря ви харесва? Мислите ли, че детското меню в Макдоналдс е специално направено за деца? Някои родители разбират твърде късно, че деца, които се хранят с т.нар. “детски храни”, могат да откажат да ядат, каквото и да е друго.

Решение: Подтиквайте детето си да яде и опитва различни храни – от тези, които са за “големи”. Много деца ще поискат да опитат новата храна, която мама и татко толкова много харесват. Ако все пак вашият син или дъщеря продължават да махат от чинията си, новото, което им предлагате, не се отказвайте и го предложете отново. Има деца, които ще тестват новата храна десетки пъти, преди да решат, че наистина я харесват.
И не се тревожете, ако малкото ви дете е много придирчиво – повечето деца са точно такива. Децата обичат да се разправят и водят битки за яденето и ако направите голям въпрос от това, работата се приема значително по-сериозно, отколкото е всъщност. Стига да има поне едно нещо, което детето ви харесва и яде, в чинията си, няма защо да се тревожите. И все пак не трябва да се превръщате в личен готвач на децата си.

 

Грешка № 6: Ранно “освобождаване” от детския креват

Детските креватчета и кошчета са важни не само заради безопасността. Те подпомагат изграждането на здравословен и редовен сън за малкото дете.
Ако преместите детето си прекалено рано в нормално легло, това може да причини проблеми с това да го накарате да лежи в кревата, а също така и болезнени изпадания от него, докато спи. А накрая всичко ще завърши с опити да се покатери в леглото на мама и татко.
Много майки се оплакват, защото им се налага да лягат с детето си всяка нощ и да го приспиват, като не разбират, че те са тези, които създават този модел на поведение.

Решение: Най-доброто време да преместите детето си в нормално легло е, когато то само поиска това от вас или просто започне само да преодолява преградата. За повечето деца това се случва на възраст между 2 и 3 години.

 

Грешка № 7: Започвате рано с гърнето

Някои родители започват да придумват децата си да използват тоалетната, когато те решат, че е време затова и порицават жестоко децата си, когато нещата не се случват, както са очаквали. Тази ситуация трябва да избягва.

Решение: Децата започват да използват тоалетната, когато те се чувстват готови затова. Не трябва да се избързва.
Все пак можете да обясните концепцията. Покажете на сина си тоалетната и му обяснете как се използва. Ако не се притеснявате, му покажете как се използва на практика и го похвалете, ако реши да пробва как става.
Ами ако дъщеря ви е на 4 и продължава да носи памперси? Не се тревожете, досега не се е случвало дете да влезе в университета с памперс.

 

Грешка № 8: Много време пред екрана

Децата, които гледат твърде много телевизия, често имат проблеми със заучаването по-късно. Изследвания показват, че деца под 2 години, изобщо не могат да разберат какво се случва на телевизионния или компютърен екран.

Решение: Предлагайте на детето си да прекарва времето си с книжки и други по-творчески занимания.  Окуражавайте да говори и да разказва, а също така и да слуша внимателно. Колкото по-далеч го държите от телевизора и компютъра, толкова по-добре.

 

Грешка № 9: Забрана на гнева

Много родители се тревожат, че гневните изблици и безконтролното поведение на децата им, ги представят като лоши и некадърни родители за околните. Но истината е, че гневът е напълно естествен за децата.  Когато ви се случи такъв изблик, няма никакъв смисъл от това да се опитвате да говорите – дори, когато сте на публично място или в компанията на приятели.
Много често, когато сме с децата си навън, имаме чувството, че сме непрекъснато оценявани като родители. Сякаш имаме светеща табела на главата ни, на която пише  ”Некадърен родител?”.

Решение: Родителите трябва да разберат, че детето им е значително по-важно от мнението на всички други хора – особено на непознатите.
Ако ви изгледат укорително или ви дават излишни съвети, просто се усмихнете и кажете нещо като  ”Боже, наистина ли си спомняте , какво е да имаш малко дете?”. След това грабнете плачещото дете и намерете място, което е далеч от любопитни очи, за да дадете възможност на гнева, раздразнението и страданието да отшумят. Когато това се случи, прегърнете сина или дъщеря си, и продължавайте със задачите. Постъпили сте правилно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар