четвъртък, 13 юни 2013 г.

Топ 8+6 най-вредни храни
Какво да избягваме за децата си
Диетолозите са на мнение че именно правилното и здравословно хранене са гарант за продължителен и качествен живот. А вкусовите навици остават за цял живот у човека. Опитайте се да приучите детето от ранно детство на полезна и здравословна храна, не позволявайте да злоупотребява с вредните продукти.
1. Fast Food
Храната, предлагана в заведенията за бързо хранене, особено пържената, е много вредна, защото често в продължение на няколко дни се ползва едно и също масло, а в процеса на пържене се образуват канцерогени. С годините подобна храна води до нарушение на храносмилателната система – колити, гастрити, киселини в стомаха, запек и т.н.
Друга разновидност на бързите храни – любимата храна на американските полицаи – поничките; както и ядки, шоколад и други любими детски лакомства също могат да причинят различни заболявания и затлъстяване. Употребявайки ги за закуска, ние значително "подкопаваме" обмяната на веществата. По този начин за цял ден организма влиза в неправилен хранителен ритъм.
2. Евтини колбаси
Този тип продукти съдържат по-голямо количество ароматизатори и оцветители, отколкото месо. Например надениците, колбасите се състоят от 80% соя! В някои евтини колбаси мазнините стигат до 40% от теглото им! Добавят се соеви и натриеви протеини и вещества, които придават на колбасите приятен розов цвят и мирис. Изследванията показват връзка между употребата на колбаси и рак на дебелото черво, така че колкото по-малко давате на детето си колбаси, толкова по-здравословна храна му предлагате.
3. Пушено месо
Едно парче пушена наденица може да съдържа толкова много фенолни съединения, колкото човек може да погълне за цяла година в градски условия! Фенолът е силно токсичен.
Междудругото пушенето месо и пушената риба попадат в класацията на храните с най-високи нива на канцерогени. Те се образуват в процеса на обработка.
3. Маргарин
 По-добре ползвайте обичайното масло за мазане на филийки хляб, отколкото маргарин. В процеса на хидрогениране около 40% от маслените молекули променят геометрични си структури и се трансформират в така наречените транс-изомери. Тези транс-изомери увеличават холестерола в кръвта, нарушават нормалната работа на клетъчните мембрани, повишават риска за сърдечно-съдови заболявания.  Всички продукти със съдържание на маргарин са сравнително вредни. Като започнем със закуските и всякакъв друг тип сладкарски изделия. Прекалената употреба ви гарантира нарушение на обмяната на веществата и излишно тегло.
4. Майонеза
 Майонезата, приготвена в домашни условия и използвана разумно, не вреди на човек. Но ако говорим за фабрично произведената майонеза и храните, съдържащи такава, веднага може да я поставим с етикет "Опасно за живота". Тя съдържа ненаситени мазнини, които са канцерогенни, а освен това предизвикат покачване на нивата на холестерола. Не бива да се яде майонеза от пластмасови опаковки, защото от пластмасата се отделят много канцерогенни вещества, които незабелязано влизат в салатата ви и така попадат в стомаха. Освен това, майонезата съдържа голямо количество консерванти и стабилизатори.
5. Чипс
Чипсът се прави не от картофи, а от разтворен концентрат на прах - смес от въглехидрати и мазнини, с добавени оцветители и заместители на различни вкусове. При приготвянето на чипса се образуват канцерогенни вещества, които могат да предизвикват рак. А хидрогенирани мазнини водят до увеличаване на нивото на холестерол в кръвта, което пък от своя страна увеличава риска от инфаркт и инсулт. Голямото количество мазнини, ароматизатори и вкусови добавки са същинска заплаха за стомаха на децата. А и както казват лекарите – чипса убива вкуса на нормалната храна.
6. Разтворими супи и бульони
Всяка подобна бързо разтворима храна добавя около 14 грама мазнини, повечето от които са наситени, което е около 2/3 от дневната норма на натрий. Човек плаща със здравето си ниската цена на бързата храна.
7. Кока кола и други газирани напитки
 В един литър Кока Кола има 25 лъжички захар. Такова натоварване не е по силите на организма на детето. Диетолозите съветват изцяло да се изключи приема на тази напитка за децата, в противен случай има риск от провокиране на захарен диабет и затлъстяване. С нищо не е по-добра и диетичната кола (без захар). Тя съдържа потенциално опасни за здравето на човека заместители на захарта - цикламат и аспартам.  Сладките газирани напитки съдържат натриев бензоат (E211). Големи количества от него повреждат ДНК, което може да доведе до цироза или болест на Паркинсон. Сладките газирани напитки представляват смес от захар, химия и газове. По правило съдържат и аспартам (Е951), който е синтетичен заместител на захарта. Аспартамът съдържа елемент (C9H11NO2), който променя прага на чувствителността на човека и когато се използва в големи дози - насърчава развитието на маниакална депресия, пристъпи на паника, гняв и насилие. При нагряване до +30 С аспартама се разлага на силно токсичен канцерогенен формалдехид и метан. Формалдехидът е вещество с остра миризма, канцероген клас А, т.е. смъртоносна отрова. Но най-важното е че газираните напитки с аспартам не утоляват жаждата. Слюнката се отделя по-лошо и след употребата на подобни напитки се придобива усещане, което те кара отново да поемеш нова доза напитка. Всъщност напитките с аспартам възбуждат жажда, а не я утоляват. Затова газираните напитки не са полезни никак и е добре да се ограничат тотално, а ако вие пиете кола, е добре след това да пийнете и вода.
8. Генно модифицирани продукти
 Генно модифицираните продукти са създадени чрез генно инженерство - наука, която позволява да се влиза в генома на едно растение, животно или фрагмент ДНК от друг организъм, с цел да се променят някои негови свойства. Днес много страни използват ГМО храни. Сред тях са САЩ, Канада, Китай, Австралия, Аржентина, Мексико, Уругвай. В Швейцария е бил проведен референдум и държавата официално е казала "Не" на тези продукти. САЩ се явява един от най-големите производители на ГМО храни, близо 80% от хранителните продукти са с генетично модифицирани съставки. Да се спре производство, в което са въвлечени огромни инвестиции на практика е невъзможно. Много известни производители използват генетично модифицирани съставки - Coca-cola (Coca-cola, Sprite), Pepsi Co (Pepsi, 7UP), Nestle (Nesquik, Kit-Kat), Mars (Snickers, Twix, Milky Way), Uncle Bens, Cadbury (Fruit&Nut). Генетично модифицирани или обикновени продукти – това е свобода на избор на всеки човек. Неконтролируемото потребление на ГМО храни може да има непредсказуеми последствия в бъдеще. Но не може да се говори за вреда 100%. Нужно е преди да попаднат в магазина ГМО продуктите да се изследват и маркират. Но не винаги става така. За съжаление все още няма метод, който да позволява да се идентифицират мутантите в лабораторни условия и затова все още е невъзможно да се контролират генно модифицираните продукти. Затова човек сам трябва да избира с какво да се храни, главното е този избор да е осъзнат и да се основава на доказани факти, а не слухове.
 
И още:
- Дъвчащи бонбони - те съдържат много захар, химични добавки, оцветители и заместители, т.е. никакви полезни компоненти. Те само могат да доведат до гастрит и кариес.
- Шоколадовите вафли, сладки и бисквити – те съдържат много калории, химични добавки, генетично модифицирани продукти, оцветители и ароматизатори.
- Сладолед – съдържа сгъстители и аромати, които могат да забавят обмяната на вещества, т.е. повишава се риска за наднормено тегло.
- Бялата рафинирана захар и съответно всички захарни изделия: бонбони, шоколад, торти, пасти, сладолед, подсладени напитки. Пораженията от тях са затлъстяване, диабет, кариес на зъбите, артрити, нервни заболявания и т.н.
- Кетчуп и други сосове са висококалорични и съдържат предимно бои и заместители на вкусове.
- Солта – повишава кръвното налягане, нарушава киселинно-солния баланс в организма, помага за натрупването на токсини. Специалистите са на мнение, че човешките бъбреци не могат да се справят с повече от 5 грама, а според някои - дори само с 2- 3 грама. Прекалената употреба на сол води до сърдечносъдови и бъбречни заболявания, понижена имунна защита към простудни болести.

Няма коментари:

Публикуване на коментар