Черниците - малките витаминни "бомби" на лятото
Черницата /бубонката/ заема важно място във фитотерапията. Освен сочните плодове се използват и пъпките, листата, кората и корените. Доказано е, че ако сърдечно болните в продължение на месец изяждат всеки ден по 300-400 г. черници, разделени на 3-4 приема, работата на сърцето и трудоспособността значително се подобряват, усилва се потентността. Плодовете на бялата черница /белите бубонки/ подобряват зрението.
Зрелите имат разхлабващо действие и се препоръчват при запек, а недоузрелите - затягащо и се препоръчват при стомашно разстройство Сокът и екстрактът от плодовете на двата вида черница имат антисептично действие. С тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло.
Листата на черницата /бубонките/ се използват при леки форми на диабет. Берат се в началото на лятото и се сушат на сянка. Съдържащият се в тях витамин В2 спомага за задържането на гликозата в тъканите. Пъпките на черницата се берат през зимата и в ранна пролет. От изсушените пъпки се приготвя отвара при затлъстяване и сърдечно-съдови смущения. От кората на черничевото дърво става мехлем, с който се мажат порезни рани, драскотини, леки изгаряния. Приготвя се от стрита на прах кора, разбъркана със зехтин в съотношение 1:30. Кората на корените от черница се използва за приготвяне на отвара за регулиране на нередовна и оскъдна менструация.
ОТВАРА ОТ ЧЕРНИЦА - Една-две чаени лъжички нарязани листа или кора от корени се заливат с 250 мл. кипяща вода. Прецедената течност се пие на глътки през целия ден.
ЗАПАРКА ОТ ЧЕРНИЦА - Две супени лъжици листа се заливат с 400 мл. кипяща вода и захлупени киснат 1 час. Прецедената запарка се изпива на 4 пъти преди хранене.
СИРОП ОТ ЧЕРНИЦА /БУБОНКА/ - Изцеждат се 1 кг. плодове, прибавя се 1 кг. захар . Бърка се до стопяване на захарта и се наливат в сухи бутилки, които се запечатват добре.
Хранителен състав на черницата:
Съдържание на вещество в 100 г продукт:
Хранителен състав (черници, сурови) - 100 гр
| |
Калории
|
43
|
Калории от мазнини
|
4
|
Общо мазнини
|
0.39 г
|
Холестерол
|
0 мг
|
Общо въглехидрати
|
9.8 г
|
Фибри
|
1.7 г
|
Захари
|
8.1 г
|
Белтъчини
|
1.44 г
|
Вода
|
88 мл
|
Гликемичен лоудинг
|
Нисък = 4
|
Гликемичен индекс
|
Нисък = 40.81
|
Здравословни ползи от консумацията на черници
Черницата е плод, който заема достойно място във фитотерапията. Освен сочните малки плодчета, приложение намират и пъпките, листата, кората и корените на дървото. Народните лечители твърдят, че черницата освен вкусен, може да бъде и много полезен плод. Намира приложение като слабително (особено зрелите плодове), отхрачващо, пикочогонно, хипогликемично и седативно средство. Плодовете са богати на витамините (А, В2 и С), минерали (калий, натрий, калций, магнезий, фосфор) и пектин. Често се прилага и при състояния като констипация, бронхит, както и под формата на помощно средство при леки форми на диабет. Kонсумацията на черници се оказва особено полезна и за дейността на сърдечно-съдовата система. Корите и листата са богати на калциеви съединения, малат, захари и аспаргинова киселина. Корените и корите на дървото оказват благотворен ефект при полова слабост. С листата на черницата се приготвят отвари, които са полезни при авитаминоза, задух, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.
Здравословен риск при консумацията на черници
Важно е само да се помни, че в зависимост от количеството изядени плодове може да се получи запек, ако те не са достатъчно добре узрели, или обратния вариант - ако те са много презрели.
Няма коментари:
Публикуване на коментар