сряда, 14 август 2013 г.

Диалогова игра

Подпомагане развитието на вашето бебе от 4 до 6 месеца чрез диалогова игра
Вълнуващ е денят, в който бебето открие как да използва ръцете си. Около четири месечна възраст, зрението му се усъвършенства - очите се научават да работят заедно и в по-широк диапазон – това прави достигането и хващането на обекти възможно. Майките, които носят по-големи (висящи) обици може би ще трябва да ги свалят когато са край бебето през следващите няколко месеца, а родителите, които носят очила трябва да бъдат нащрек за бебето, което може да сграбчи и хвърли този интригуващ предмет на пода. Давайте на бебето в тази възраст интересни неща да държи и изследва с ръцете си: лека дрънкалка, лесна за хващане; пластмасов, мек кръг за хващане с двете ръце; играчки, които издават звук, когато ги стиснете с ръка; малко плюшено животинче или мека кукла. Дрънкалка или малко звънче, прикрепено към глезените на бебето също биха го накарали да рита. През петия-шестия месец, бебето изпитва удоволствие от прекарване на повече време в игри на пода. Оставете бебето на пода, обградете го с изобилие от интересни играчки, които ще му помогнат да открие един нов свят и се наслаждавайте на времето, прекарано заедно.

Общо двигателно развитие

През тези месеци бебето ще укрепне и развие силата и баланса на тялото си – така то може бавно, но сигурно да напредва към седнало положение. Интересът на бебето от заобикалящия го свят ще му помага за общото физическо развитие. Времето, което прекарва лежейки по корем ще му носи повече забавление като започне да се изправя до лицева опора и евентуално започне с опитите си за пълзене. Ето някой идеи, с които можете да подпомогнете неговите двигателни умения чрез диалогова игра:
·       Бебето започва  целенасочено да движи ръце си и да рита с крака. Осигурете на  му достатъчно време на усамотено и безопасно място (кошара или широко легло) - така то може да се научи и упражнява да подскача и придвижва само.
·    Вашето бебе ще започне да отговаря на закачките ви чрез размахване на ръце и крака. С крачета и ръце бебето ще може волево да предизвиква звуци с дрънкалката. С повече възбуда бебето ще ви отговаря на ръкопляскането и възклицанията ви.
·         Насърчавайте го да достига предмети и се преобръща като поставите любимата му играчка така, че да не може да я достигне само с протягане на ръка.
·       Може да се наслаждавате още малко на времето с бебето, което се учи да изправя  горната част на тялото си с помощта на лактите. Тази неотдавна открита поза дава на бебето по-добра видимост на заобикалящия го свят.
·       Вашето бебе скоро ще започне да лази. Поставете няколко играчки пред него, така, че да не може да ги достигне и така да го подтикнете да се придвижи към тях.

Детайлно двигателно развитие

През този период прецизността в движенията на бебето постепенно се подобрява докато започва да достига и хваща желаната точно от него играчка. Вашето бебе ще пренася обекти между ръцете си и ще започне да използва играчките по-целенасочено. Бебешките чувствителни пръсти ще се научат да изследват различни материи и по-малки обекти. Ето някой идеи, с които можете да подпомагате тези двигателни умения чрез диалогова игра:
·  Любопитните бебешки пръсти ще са заинтригувани от подвижните части на  играчките, детайлите и различните на допир материи. Показвайте на вашето бебе характеристиките на всяка играчка и начина на забавление с нея.
·  Бебето започва да достига всичко което вижда и се намира в неговия обхват. Осигурете упражняването на ръцете му с привлекателна играчка всеки път, когато сте на разходка с количката, кенгуруто или колата.
·     Бихте могли да провесите любимата играчка на бебето над лицето му за да може да усъвършенства и съгласува движенията и насочването си към желания от него обект.
·    Уменията на бебето да хваща целенасочено с двете ръце ще се усъвършенстват за да достигнат до хващане с една ръка. Предизвиквайте вниманието на вашето бебе с две играчки едновременно така, че да посегне към тях и вземе по една с всяка ръка.
·  Бебето започва да изследва различните части на тялото си. На първо място са ръцете и пръстите. Докосвайки всеки от малките бебешки пръстчета по време на игра ще предизвикате любопитството и интереса му.
· Прехвърлянето на обекти (играчки) между ръце е важно умение в този етап от развитието на бебето. Осигурявайте заетост на бебешките ръце с любимите му играчки за да може да се упражнява.
·   Отделете време да разглеждате и четете заедно с бебето книги.

Развитие на зрението

Вашето бебе вече може да вижда ясно на по-голямо разстояние. Това ще подобри взаимодействието му с вас и обкръжаващата го среда. Бебето ще усъвършенства гледането едновременно с двете очи, което ще направи играта му по-прецизна. То ще се опитва да търси по-често визуален контакт с вас по време на игра. Ето някой идеи, с които вие можете да подпомагате тези зрителни умения чрез диалогова игра:
·  През този етап на развитието на бебето се подобряват уменията му да следи с поглед движещи се предмети. Подвижните, висящи над главата на бебето играчки са подходящи за усъвършенстване на това умение. Наблюдавайте как бебето следи движението им в кръг.
· Проблясващите, пъстри светлини ще задържат вниманието на вашето бебе. Те дори са по-забавни, когато то само може да ги активира на своите играчки.
· Играта пред огледало е забавен начин за бебето да започне да изследва своите собствени черти, както и вашите.

Социално и познавателно развитие

През тези месеци бебето ще показва все повече способност за вземане на решение по време на игра. То ще се опитва да вземе две играчки едновременно и да реши на коя от тях да отдели повече време за изучаване и изследване. Бебето ще отговаря все повече на вашето внимание и закачки и ще започне да подражава на мимическите ви жестове и настроения. Вашето бебе ще се смее повече и ще отговаря на вашите закачки. Ето някои начина, чрез които вие може да подпомогнете социалното и познавателното му развитие:
·   Когато бебето играе, то започва да упражнява своите умения за взимане на решения. Докато бебе е заето с една играчка, поставете други пред него. Наблюдавайте го докато то решава да постави настрана едната и я заменя с друга, и се заиграва отново.
·  Покажете на вашето бебе особеностите на всяка нова играчка за да му помагате да открие, че играчките са не само за дъвчене.
· Бебето ще отговаря по-социално на вашите шеги. Прекарвайте колкото се може повече време всеки ден за интерактивна игра и наблюдение на растящата отговорност на вашето бебе и комуникационните му умения.
·   Вашето бебе ще започне да използва играчките за да “чеше” венците си. За тази цел му подгответе безопасни, гумени, меки играчки , които може спокойно да слага в устата.
Развитие на слуха и говора

Бебетата ще започнат да използуват езика на тялото за да изразяват своите нужди. Бебешките звуци се променят, докато вашето дете изследва гласните си способности. Вие ще забележите, че бебето ще отговаря по-често на гласа ви и ще обръща повече внимание на интересни звуци. Ето няколко начина, чрез които можете да подпомогнете това развитието чрез директна интерактивна игра за езиковите умения:
·         Може да използвате звуци, за да ангажирате вниманието на вашето бебе по време на игра. Играчките които тракат, скърцат, шумолят или бибикат ще му помогнат да се   фокусира и да разпознава обектите чрез издаваните от звуци.
·         Помагайте на вашето бебе да изследва причинно-следствената връзка като му показвате как да произвежда звуци с всяка играчка.
·         Играйте на "намери играчката" с вашето бебе като карате някаква позната за него играчка да издава звуци извън полезрението му. Продължавайте да правите шум за да му помагате в намирането на играчката.
·         Говорете или пейте на вашето бебе докато сте заедно или домакинствате. Товаще му помага да се утешава като чува познатия му глас.
·         Бебетата обичат да "пеят" заедно с хората, които се грижат за тях. Колкото повече вие говорите с бебето, толкова по-бързо то ще се научи да имитира вашите звуци на речта.
Пеенето и музиката са съвършен начин да “усмирите” вашето бебе докато е в количката или автомобилната седалка. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар