сряда, 28 август 2013 г.

Майки и синове



Повечето жени казват, че се чувстват по-уверени с бебе момиченце. Те имат чувството, че интуитивно ще знаят какво ще правят с него. Но момче?!
След раждането на син не е нечувано някоя майка да възкликне ужасена: „Не знам какво да правя с момченце!“. Колкото и да сте подготвени логически, емоционалната реакция обикновено е: “О! Това е непозната територия!“


Миналото на майката

Още от самото начало личната история на една жена с мъжете оказва влияние върху отношението й към нейното дете. Може би не е оправдано, но много хора виждат огромно значение в това, какъв е полът на бебето.
Жената помни как баща й се е отнасял към нея. Тя има опит от контакта с братята си, братовчедите и момчетата, които е познавала в училище.
А след това идват и всички мъже, които е срещала – любовници, учители, началници, лекари, колеги и приятели. Всички те са „втъкани“ в нейната „лична история с мъжете“ и обагрят отношението й към това нищо неподозиращо малко момченце!
Разбиранията й за това „какви са мъжете“, „как мъжете са се отнасяли с мен“ и „с какво бих искала мъжете да бъдат по-различни“ сега започват да влияят върху начина, по който тя се отнася към детето си.
И като че ли това не е достатъчно, а и чувствата й към неговия баща усложняват допълнително цялата картина. Докато момченцето расте, заприличва ли то на татко си? Това кара ли я да го обича повече? Ако тя вече не е заедно с неговия баща или двамата имат проблеми, това може също да се отрази на чувствата й.

Как се грижим за бебето момче?

Много е полезно да възприемете любопитна позиция – да желаете да опознавате и разбирате момчешкия свят. Като жена вие няма как да знаете какво е да си в мъжко тяло. Ако не сте имали братя, тогава ще трябва да потърсите повече информация, за да разберете какво е нормално при момчетата.
Хубаво е да може да питате съпруга си или приятели мъже, които да ви помогнат.

Майките и противоположния пол

Майката учи момчето на много неща за живота и любовта. Тя оказва безценна помощ в придобиването на увереност с противоположния пол. Тя е неговата „първа любов“ и трябва да бъде нежна, почтителна и закачлива, без да се опитва да доминира над неговия свят или да го притежава.
Когато момчето тръгне на училище, тя го насърчава да създава приятелства и да му подсказва как да се разбира добре с момичетата.
Майката може да помогне на сина си да се отпусне в женска компания. Тя може да го научи какво харесват момичетата – те обожават момчета, които умеят да разговарят, имат чувство за хумор, които са внимателни, имат собствени идеи, мнения и т.н. Тя може дори да го предупреди, че момичетата понякога могат да бъдат лоши и лекомислени – че те също не са светици.

Създаване на добро самочувствие

Много момчета стават болезнено стеснителни, когато стигнат гимназиална възраст. Сякаш се срамуват, че са мъже, че са едри и изпълнени с хормони.
Медиите постоянно представят мъжете като изнасилвачи, убийци или неадекватни глупаци. Така че едно момче лесно може да започне да не се харесва като същество от мъжки пол.
Майките могат да направят много за преодоляването на това.

Съобразяване на майчиното отношение с порастването

С израстването на момчето от беззащитно бебе до извисяващ се тийнейджър вашият родителски стил също трябва да се приспособи към него. В началото вие сте „шефът“ и осигурявате постоянен надзор. През годините в училище учите детето, наблюдавате го и поставяте граници.
След това сте консултант и приятел, когато то поема по собствения си път. Постепенно му давате все повече отговорност и свобода. Въпросът е да уцелите моментите. Ето малко помощ за целта.


Годините в основното училище

Насърчавайте сина си да кани приятели у дома, да се държи добре с тях и да разговарят. Питайте ги за възгледите им за училището и живота.
Момчетата могат да се забъркат в сериозни неприятности, ако никой не ги контролира на тази възраст. Не бива да остават сами вкъщи за дълго време преди 10 години.
Момчетата под 10 годишна възраст не са готови за движение по главните пътища. Периферното им зрение не е напълно развито, така че да могат да преценят скоростта на движение.


В средното училище

Животът на един гимназист е по-скоро въпрос на справедлива размяна – „Ще те закарам там, ако сега ми помогнеш.“, „Ще сготвя, ако ти изчистиш“. В тази възраст вече може да има голямо разделение между вашите занимания и тези на момчето.
Непременно обаче прекарвайте специално време само двамата. Ходете на кино и след това отделяйте време за разговор.
Някои момчета на тази възраст все още обичат прегръдките, докато други ги смятат за натрапничество. Изразявайте обичта си по начини, които уважават неговите желания.

 

Равенство между половете

Повечето жени държат да отглеждат дъщерите и синовете си като равни. Днешните майки са от поколение, което е наясно какво означават равни права и мъжки шовинизъм
Ние настръхваме, когато видим синовете си да се държат грубо към момиче, и направо побесняваме, ако синът ни е надменен и жесток. Но усещаме също и обратната страна на медала – болезненото жегване, ако синът ни е игнориран в училищния двор, или се прибира тъжен заради преживяно унижение, причинено от момичетата в класа.
Затова трябва да се опитваме да уцелваме тази тънка граница. Да утвърждаваме неговата ценност като човек, без да му позволяваме да бъде прекалено самовлюбен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар