вторник, 6 август 2013 г.

Защо децата сънуват кошмари

Защо децата сънуват кошмари
Какво знаем за фантазията на най-малките
Нощните кошмари и страшните сънища са обичайни за малките деца, но все повече малчугани изпитват затруднения да направят разлика между видяното насън и случващото се наяве. Смята се, че децата са много по-чувствителни и отворени от възрастните за психични преживявания, граничещи дори с паранормалното. Някои го обясняват с това, че за разлика от възрастните децата нямат достатъчно богат опит и не са обременени с предразсъдъци. Големите трудно се поддават на такива преживявания, защото умовете им са ограничени от логиката и скептицизма спрямо света на магичното и чудесата.
Увеличаването на деца с кошмари и обострена чувствителност към свръхестественото се дължи на образи и сюжети от популярната култура, които ги атакуват постоянно и отвсякъде, смятат изследователите. Филми със сюжети, копиращи "Екзорсистът" и "Полтъргайст", но предназначени за малки деца, вече не са изключение. Заедно с възхода на тяхната популярност се увеличава и броят на децата, които твърдят, че са се срещали с чудовища, духове и призраци (най-често нощем), а немалко родители приемат това за истина с аргумента "как и защо едно дете би могло да си измисли това".
Децата си фантазират всякакви работи и по най-различни причини, включително и за да привлекат внимание, ако имат усещането, че са пренебрегвани. Проблем има тогава, когато детето е напълно убедено, че нощните му кошмари са абсолютната реалност. Когато едно ужасено хлапе плачейки каже на родителите си, че току-що в стаята му е имало призрак, те може и да не знаят как да постъпят. 40% от американците вярват в съществуването на призраци и като нищо може да повикат "специалисти" по духове, за да ги прогонят. С което още повече ще задълбочат страховете на децата си.
Ново проучване се опитва да обясни защо някои деца упорито твърдят, че виждат чудовища и в будно състояние. В изследването са участвали 80 деца на възраст от 4 до 6 г., които страдат от кошмари, и 32, които спят спокойно. информацията за страховете на децата е събрана чрез интервюта с тях самите и с родителите им. На децата са показвани картинки на измислени същества и са били питани те истински ли са, могат ли да бъдат повикани и може ли да им се иде на гости в приказката. Изследователите установяват, че децата с кошмари показват много по-голямо объркване при разграничаването на приказното от действителното, отколкото тези, които нямат лоши сънища. Първата група изпитва не само повече, но и много по-тежки и драматични страхове от първата.

Ново проучване се опитва да обясни защо някои деца упорито твърдят, че виждат чудовища и в будно състояние. В изследването са участвали 80 деца на възраст от 4 до 6 г., които страдат от кошмари, и 32, които спят спокойно. информацията за страховете на децата е събрана чрез интервюта с тях самите и с родителите им. На децата са показвани картинки на измислени същества и са били питани те истински ли са, могат ли да бъдат повикани и може ли да им се иде на гости в приказката. Изследователите установяват, че децата с кошмари показват много по-голямо объркване при разграничаването на приказното от действителното, отколкото тези, които нямат лоши сънища. Първата група изпитва не само повече, но и много по-тежки и драматични страхове от първата.
Сънува ли моето бебе?
Да, бебетата сънуват! Защо сме толкова убедени? Основния признак за това, че човек сънува е фазата на Бързо Движение на Очите (БДО) по време на сън. Установено е, че бебетата прекарват около 50% от съня си в фаза на БДО. За сравнение, възрастния човек прекарва едва 25% от съня си в тази фаза. Следователно, бебетата сънуват два пъти повече време от своите родители. От собствен опит можем да потвърдим, че особено през първите няколко седмици, за родителите е много трудно (да не кажем невъзможно) да намерят време за сън, да не говорим за сънища. В тази връзка, бебето определено има повече възможности за сънуване.
Какво сънува бебето?
Отговорът на този въпрос най-точно може да ви бъде даден от вашето бебе. Ние само можем да предположим – поради факта, че бебетата не могат да говорят, техните сънища са най-вероятно са „без звук“. Предполага се, че сънищата на бебето съдържа поредица от картини и светлини, като липсва диалог или каквато и да е форма на разговор.
Имат ли бебетата кошмари?
Ако изключим страхът от непознати, бебето няма развито чувство за страх до 2 -3 годишна възраст. Следователно бебетата не могат да сънуват кошмари. Ако все пак вашето бебе спи неспокойно, върти се и проплаква на сън, най-вероятно причината е чисто физиологична – може би изпитва болка (ако вади зъби), може да му е прекалено топло или да има друг подобен проблем. Едва ли обаче сънуването на кошмари е между тях.
Внезапният им плач нощем не означава ли, че са се уплашили от нещо непознато, голямо, нещо което ги връхлита и те трябва да викат за помощ…Няма майка, която да не си е задавала подобни въпроси. Така както няма бебе, което да не е вдигало с плач родителите си на крак по тъмно. Проблемът не е в това, че плаче – обикновено се намира решение за момента. Но дали следващият път, когато се случи нещо подобно, решението ще е същото? И как да действаме – да го събудим ли или да изчакаме?
Най-честата реакция в подобни случаи /насърчавана впрочем от любящите баби/ е мъникът да бъде взет на ръце, гушнат, приласкан. Ако плачът продължи и след това, вероятно става дума или за никнещи зъбки, или за здравословен проблем – например болно ушенце. Опитни лекари съветват детето да бъде утешавано с нежни звуци, но без непременно да бъде събуждано. Консултацията с педиатър няма да навреди, ако плачът насън не е бил характерен за детето, а в един момент започва да се случва системно.
Плачът е езикът на бебето, припомнят специалистите. Сред тях има автори на оригинални теории – като например тази, че бебето изпитва удоволствие да се цепи с цяло гърло и продължително. Обичайните мнения се обединяват в тезата, че плачът е вик за помощ. Детето може да е притеснено от колики /най-резонното обяснение/, може да е гладно или жадно, да изпитва дискомфорт от пълния памперс.
Но представете си, че то наистина сънува кошмар и че в съня си е застанало сам-самичко срещу нещо голямо и непознато…За всеки случай да го гушнем, какво ще кажете?
Може да откриете, че детето Ви е започнало да сънува кошмари между третата и четвъртата си година. Кошмарът може да го накара да се събуди с рев и писъци. Понякога децата са в състояние да обяснят проблема на родителите си, но по-малките не успяват да се изразят добре.
Ако детето се събуди, след като е сънувало кошмар, помогнете му да се успокои и го прегръщайте, преди да го завиете и приспите отново. Щом то се почувства в безопасност, ще може да заспи отново.
Кошмарите не означават задължително, че детето има проблем, но може да отразяват нещо, което е видяло или чуло. Избягвайте вълненията във времето, когато се готви за сън (без интересна телевизия и приказки преди лягане).
Нека спалнята на детето бъде спокойно и приятно място с добро осветление. Сложете част от любимите играчки на маса край леглото, така че да свързва стаята си с приятни дейности.
Какво да правя, ако бебето ми спи много неспокойно или се събуди?
Като начало уверете се, че сте създали подходящи условия за сън на бебето и че сте избегнали лошите навици. Това са идеалните предпоставки за добър и здрав сън на вашето бебе!
Много е важно да сте наясно и с конкретното състояние на детето – ако вади зъби или пък е болно е нормално сънят му да е по-неспокоен. Възможно е бебето да проплаче на сън, да се върти или да тупка с крачета.
Не се притеснявайте и не бързайте да ходите при бебето или да го вземате. Изчакайте – най-вероятно то ще заспи отново. Ако все пак прецените, че детето е много неспокойно или започне да плаче силно и продължително – трябва да му обърнете внимание.
На практика няма дете, което поне веднъж в живота си да не е имало кошмар. За да разберете детето си, опитайте се да си спомните вашите кошмари като дете. Подобни неща се присънват сега и на детето ви. При уравновесените деца нощните кошмари се случват веднъж-дваж през живота им. Но прекалено възбудимите деца често сънуват кошмари и даже викат на сън от уплаха.

Нощните събуждания на бебетата на възраст до 6 месеца, са изцяло по физиологични причини – когато са гладни, мокри или нещо ги боли. По-късно, когато децата започват да откриват света около себе си, да научават нови знания, техните сънища се пълнят с психологическо съдържание. Нощните им кошмари не винаги са в следствие от физиологически нужди или страдания. Причина за психологически дискомфорт може да бъде например страх от раздяла с мама.

Трябва да можете да различавате нощните кошмари от нощните страхове, доколкото те има различни причини за появата им:
Кошмарът е страшен сън
Обикновено се появява в края на нощта и продължава около 20 минути, макар че не детето му се струва че всичко е свършило за много кратко време. Събуждайки се, детето помни кошмара във всичките му подробности, не само зрителни, но и слухови и даже осезателни. По време на кошмар, детето изпитва силно безпокойство, увеличава се пулса му, но не се наблюдават някакви движения. Това се обяснява с факта, че кошмара възниква в такава фаза на съня, когато мускулите са отпуснати.
Когато детето сънува кошмар, то може да се събуди плачейки и да започне да вика родителите си, за да им разкаже какво е сънувало (ако успее да говори) и кое го е уплашило. Кошмарите до голяма степен представляват реакцията на детето към собствените му страхове, които изпитва в нормално състояние. Например – когато детето е малко, то не може все още добре да изразява чувствата си и това се отразява в съня му.
 Макар че повечето кошмари не си приличат помежду си, най-разпространените са свързани с опасност, падане, преследване, нападение. Ако детето е чувствително и емоционално, един и същи сън може да се повтори в течение на няколко нощи.
Ако с детето се е случило нещо лошо (даже и да е било съвсем малко), то ще го запомни за винаги и ще му се присънва под формата на кошмар.
 Малките деца често сънуват кошмари, които са свързани с преживяното през деня. Филми с ужаси, страшни истории, скандали, травми въздействат на психиката на детето и се превръщат в кошмари през нощта.
Как да помогнете?
Заредете се с голямо търпение и внимание, когато детето ви се събужда със сълзи на очи през нощта. В момента на събуждането то не прави разлика дали е сън или реалност и му се струва че кошмара продължава. Излишно е да обяснявате на детето че това е само един лош сън. То е малко и не може да разбере разликата между съновидение и реалност. По добре му обяснете че всичко, което е видяло в съня си не е опасно. Не го карайте да разказва кошмара си и отново да преживява ужаса. Просто го успокойте, вземете го на ръце,погалете го, говорете му ласкаво.

На следващият ден може да му обясните че е сънувало кошмар и да се опитате на изгладите ситуацията. Преразкажете с ваши думи страшния сън, като завършите историята оптимистично.

Ако детето редовно сънува кошмари:
1. Обърнете особено внимание преди да си легне да спи. Избягвайте всички подвижни игри преди сън, не му давайте да гледа страшни картинки, приказки, разкази, истории, телевизия. Може да му попеете успокояваща песничка за лека нощ, да си поговорите задушевно, да го уверите че много го обичате и че винаги може да разчита на вас. Ако не акцентирате вниманието на детето върху кошмарите му, а само го успокоявате, те скоро ще изчезнат.

2. Обърнете внимание на обстановката у вас – как живее детето сред възрастните. Има ли чести конфликти в дома ви? Даже и две годишните деца могат да сънуват кошмари, свързани с раздяла с мама, прекалена строгост на родителите, недостатъчна любов от тяхна страна. Междудругото – подобно отношение на родителите се асоциира от детето с лоши приказни герои. Злата баба Яга се явява на сън на деца, които изпитват бездушно отношение, а даже и заплахи от страна на майката. Лош злодей се присънва на деца, които има жесток, емоционално сух баща.
Ако на едно дете често му се отказва, често го лишават от самостоятелност, това също може да се отрази в кошмар, като отново строгите му родители влизат в образа на лоши приказни герои. И така детето попада в затвор: денем го преследват непрекъснато забрани и закани, нощем – лоши сънища. В резултат от постоянните негативни емоции, възбуда, нервно напрежение, детето може да придобие невроза. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар